Kontakt email: [email protected]        Facebook

Pravoslavni vernici danas obeležavaju prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Sveta Petku Trnovu. Ne treba je mešati sa Svetom Petkom, koja je rođena u Grčkoj, živela je u 11. veku i praznuje se 27. oktobra.

 Trnova Petka je ženski praznik, i savetuje se da žene ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade kućne poslove, jer u suprotnpom će tokom godine trnuti ruke, kako kazuje narodno verovanje.

Običaj je i da mlade devojke beru cveće i njime ukrašavaju kuće, kako bi u domovima zavladali mir i sloge. Devojčicama treba da se obuku nove haljine, da bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena Marija i Blaga Marija.

 

 

 

 

 

 

 

Život Svete Petke Trnove 

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu od roditelja hrišćana. Od malih nogu bila je okrenuta veri i Hristu, a u veri je bila tvrda i poštovala je sve smernice, i druge podsticala da rade isto.

Kada su joj roditelji umrli, Paraskeva je podelila sve svoje imanje bednima, pa se zamonašila. Kao monahinja sa još većim žarom i revnošću propovedala je veru Hristovu ne skrivajući se ni od koga.

Ipak, rimski Jevreji optužili su je za propovedanje zabranjene vere, i izvedena je na sud pred carem Antoninom, koji je laskanjem pokušao da je razuveri od vere u Hrista. Kada mu to nije pošlo za rukom, na glavu su joj stavili usijani šlem. No, Božja pomoć se čudesno ukazala, pa je ona uspela da se izbavi i napusti Rim.

Ona je nastavila dalje da propoveda veru, a još u dva grada su je izvodili pred sudije i i mučili je, ali se ona uvek silom Božijom uvek oporavljala i činila pritom velika čuda. Jednom je Paraskeva rekla knezu mučitelju: "Isceliše me, ne tvoji bogovi, kneže, već Hristos moj, Bog istiniti".

Na kraju je Paraskevu knez Tarasije posekao mačem. Tako je slavno završila svoj plodoviti život ova svetiteljka

 

izvor:zena.blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner