Jednom prilikom ćerka se požali svom ocu kako joj je život očajan i pun problema. Bila je umorna od svega. Kad god bi neki problem rešila novi su se pojavljivali i tako iznova i iznova.

Njen otac, inače kuvar po zanimanju odvede je u svoju kuhinju. Napunio je tri lončića vodom i sačekao dok voda ne proključa. Kada je voda počela da vri, on je stavio krompir u prvi, jaje u drugi lonac, i nekoliko zrna kafe u treći.

Nakon dvadesetak minuta isključio je šporet i stavio krompir i jaja u odvojene tanjire a kafu sipao u dve šoljice. Okrenuo se ka njoj i upitao je šta vidi?

“Krompir, jaja i kafu.”, – rekla je žurno.

“Pogledaj bolje i dodirni krompir, šta primećuješ”. Ona je to uradila i primetila da je krompir omekšao. Zatim je zamolio da oljušti jaje, i ona ga je poslušala. E sada bi mogli da popijemo kafu, njen predivan miris joj je izmamio osmeh, pa ga je upitala: – “Oče, šta ti sve ovo znači?“.

 

On tada objasni da se krompir, jaja i kafa suočavaju sa istim nedaćama u ključaloj vodi. Međutim, svaki od njih će različito reagovati u takvoj situaciji. Krompir izgleda čvrst i jak ali u ključaloj vodi postaje mek i slab. Jaje je krhtko, sa tankom ljuskom koja štiti njegovu unutrašnjost. U dodiru sa ključalom vodom njegova unutrašnjost postala je čvrsta.

Međutim zrna kafe nakon što su bila izložena visokoj temperaturi ključale vode nisu se puno promenila ali su zato promenila čitav vodu, dala joj lep miris i prijatan ukus.

Reci mi ti koji od ova tri elementa predstavljaju tebe, kad ti nevolja zakuca na vrata.

Da li si možda krompir, jaje ili zrno kafe. Kakav je tvoj stav u suočavanju sa problemom?

Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu činiš boljom, vrednijom, ti teskoću sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umesto teškoće i problema, brige i tuge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner