Kontakt email: [email protected]        Facebook

Prelepi kamen ultramarin boje simbol je mudrosti koju donosi drevno trajanje - ona koja nam govori da je prolaznost materijalnog u ljudskom življenju samo druga strana radosti novog stvaranja.

 

Plav kao mudri pogled egipatskih kipova i palate sumerskih bogova. Plav kao led u zimsko jutro dok reflektuje sunčev zrak kroz tamno ljubičasto nebo. Tamno plav kao zima koja će polako ustuknuti pred napupelim prolećem a život se ubrzava, spreman da se, kao bujica otopljenog leda, izlije. Boja lapisa predstavlja početak života i buđenje emocija.

U savremenim duhovnim tumačenjima, lapis lazuli je zbog svoje plave boje kamen poverenja, složenog odnosa u kome je neophodno i da verujemo i da nama veruju. Svojim delovanjem najbolje prikazuje doba godine kada je u okovima zime sunčeva energija još slaba, a život se sprema da nabuja (kraj februara i početak marta). To je vreme kada je neophodna vera, poverenje u energiju prirode da se regeneriše.

Lapis lazuli je oduvek bio kamen kraljeva, on je simbolisao plemenitost. Tamno plave nijanse plave nam pomažu da razumemo i prihvatimo saosećanje i poštovanje kao način ponašanja u svom svakodnevnom životu. On nas uči vrlinama humanosti, diskrecije i časti. Ultramarin plava boja lapisa nam pomaže da se ponašamo darežljivo, da fokusiramo svoje delovanje na potrebe bližnjih, da budemo nežni prema ljudima oko nas. Zato ne čudi da je u tradicionalnim kulturama antičkog sveta i bliskog Istoka ovaj kamen bio korišćen kao amajlija koju su nosile trudnice. Verovalo se da da lapis obezbeđuje porođaj lak i bez zastoja.

Lapis lazuli je i jedan od najtraženijih kamenova kroz ljudsku istoriju. U staro doba zvali su ga safir. Od 4. milenijuma stare ere ovaj nebeskoplavi kamen se kopa na jednom mestu u planinama severoistočnog Avganistana. Egipatski faraoni su u ovaj nepristupačni region organizovali velike trgovačko-vojne ekspedicije da bi nabavili kamen nebesa. Duboka, nebesko plava je ostala simbol bogova i moći, duha i vizije.

Zato ne čudi da nošenje lapisa oko grla, tj. na mestu treće čakre, pomaže izražavanju vlastitih stavova, tako da se sukob zameni balansom. Lapis nas povezuje sa izvorom i tako podstiče kreativnost. Oslobađa regenerativne moći našeg duha razgrađujući nezdravu emotivnu vezanost, pa samim tim topi okrutnost, kao i mučeništvo. Nagoni nas da tragamo za izvorom, te time i istinom, pomažući nam da se suočimo sa njom i prihvatimo pouke prošlosti. Pojačava sposobnosti uma, uzdižući razumevanje na viši nivo, donoseći jasnoću i objektivnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Veruje se da ako nosite lapis lazuli, on donosi vernu ljubav u kojoj vam srce neće biti slomljeno. Grlena čakra, poznata i kao treće oko, omogućava pravilan i nesmetan protok kundalini energije usmeravajući i balansirajući energiju šeste čakre, smeštene u oblasti reproduktivnih organa.

Lak protok energije, koji nam aktivirana grlena čakra omogućava, otkriva nam dublju istinu i promoviše samosvest i prihvatanje znanja. Oslobađa pritiska koji nam nameću potisnuti, neprijatni elementi i oni izlaze na videlo. Kada nestane potisnuti bes, ekspresija naše ličnosti je nesputana.

U asirskim tekstovima lapis lazuli je jedan od sedam dragulja koji u amuletu nosi kralj na svojim grudima. U Gilgamešu, stihovi govore o drveću na kome raste drago kamenje, a u krunama ovih stabala nalazi se lapis. Kod Sumera, Inana, boginja ljubavi, putuje u podzemni svet noseći štap od lapisa. Kada je Enki, otac ljudskog roda, strasno poziva u svoju palatu on joj nudi zdanje sačinjeno od srebra i lapisa.

Egipćani su ga smatrali nebeskim Amonovim kamenom, ali je bio posvećen i Mat, boginji istine. U lapis su urezivali stihove iz "Knjige mrtvih" posvećene srcu i unutrašnjem oku. Sarkofag Tutankamona je iznutra bio bogato obložen lapisom, a nebrojeni amuleti i skupoceni skarabeji od lapisa napunili su muzejske vitrine. Kleopatra je svoje zavodničke kapke premazivala pigmentom lapisa.

 

 

 

 

 

 

 

Po jednoj legendi Bog je dao kralju Solomonu prsten od lapisa uz pomoć koga on kontroliše legije demona koji grade njegovu palatu. Po drugim legendama, Božiji presto je načinjen od lapisa. Zato ne čudi da je ultramarin boja, napravljena mrvljenjem lapisa, korišćena za prikazivanje Bogorodice. Bila je to omiljena boja velikog Mikelanđela. Za razliku od drugih plavih pigmenata, ultramarin načinjen od lapisa ne bledi.

U Indiji su deca nosila amajlije od lapisa da ih štite od zlog oka, a kineski carevi su ukrašavali svoje zlatne pojaseve magnetno plavim lapisom dok su prisustvovali ceremonijama u Nebeskom hramu. Katarina Velika je čitavu sobu, uključujući i kamine, kvake, vrata i sve ivice prozora, obložila lapisom. Grci i Rimljani ga obožavaju, a budisti smatraju za kamen koji donosi unutrašnji mir i oslobađa od negativnih misli.

Francuska reč za plavu boju - azur, kao i rumunsko azur i azuriu, italijanski azzurro, poljski lazur i španski i portugalski azul, etimološki potiču od naziva lapis lazuli. Lapis je latinska reč za kamen, a lazuli potiče iz arapskog i znači nebesa, nebo, te tako i plavo. Lapis lazuli je plavi kamen, nebeski kamen i u ljudskoj svesti zauvek je povezan sa ultramarin plavom. Ta mistična plava kao noćno nebo posuto zvezdama nastaje usled prisustva aniona koji, prelazeći sa najviše molekularne orbite na najnižu, dovodi do snažne apsorpcije svetlosnih talasa određene dužine. Ti apsorbovani talasi su ultramarin boja lazulija. Božanska plava je uhvaćena svetlosna energija određene talasne dužine. Božanska nebesa prisutna u kamenu da im se ljudski pogled divi i poželi da ih dosegne i bude ih dostojan.

Viljem Jejts, irski koliko i britanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade, posvetio je jednu od svojih lirskih refleksija lapis lazuliju. Ovaj prelepi kamen ultramarin boje, posut zlatno-žutim tačkama pirita, za Jejtsa je simbol mudrosti koju donosi drevno trajanje. To je mudrost koja nam govori da su prolaznost materijalnog i tragično u ljudskom življenju samo druga i neophodna strana medalje koja se zove radost novog stvaranja. Stvari i pojave su kratkotrajne, ali stvaranje je neprekidno.

izvor:www.lovesensa.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner