Malaksalost, nesvestica, brzo umaranje, glavobolja ili gubitak apetita simptomi su koji upućuju na anemiju i upozoravaju da treba proveriti krvnu sliku. Čim uočite prve simptome anemije, posegnite za lekovima iz prirode. Njihovi rezultati su neprocenjivi.

 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 40 odsto stanovništva pati od anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Najugroženije kategorije su žene za vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, mladi, kao i školska i predškolska deca. Leči se pod nadzorom lekara, ali prirodni lekovi su ispomoć koja može ubrzati proces ozdravljenja.

ZELENA ČORBA

Potrebno je:

300 g koprive, 90 g pirinča, 1 – 1,5 l vode ili bujona od povrća, začini po želji, malo projinog brašna

PRIPREMA:

Mlade izdanke koprive skuvajte i sitno iseckajte. Posebno obarite pirinač, procedite ga i zajedno sa koprivom dodajte u ključalu vodu ili supu. Začinite, kuvajte još desetak minuta, a po želji čorbu zgusnite projinim brašnom. Prilikom serviranja pospite, po želji, ljutom tucanom paprikom.

ČAJ OD KOPRIVE

Kopriva obiluje vitaminima C i K, kalcijumom, fosforom, gvožđem, taninom, hlorofilom, mravljom i sirćetnom kiselinom, karotinom, fitosterolom i lecitinom, što je čini jednim od najboljih boraca protiv anemije.

Kašičicu listova koprive prelijte sa 2 decilitra ključale vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procedite i pijte dok je mlak. Preporučena doza iznosi tri šolje dnevno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner