Kontakt email: [email protected]        Facebook

Za virak se ne kaže slučajno da je najbolji prijatelj žene.

U prošlosti se verovalo da je ova biljka magična. Uprkos neupadljivom cveću, kapi rose koje blistaju na vrhovima mekih listova izgledom plene pažnju prolaznika. Travari ističu moćne osobine vrkute jer pomaže lečenje. Iako se koristi za različita zdravstvena stanja većina njenih prednosti vezana je za žene. Pojedini lekari veruju da bi čekaonice bile poluprazne kada bi žene preventivno pile čaj od vrkute.

Lekovi iz prirode predstavljaju pogodnu alternativu za ublažavanje ili lečenje različitih bolesti. Ova snažna biljka veoma je značajna za reproduktivni život žena. Počevši od regulisanja menstrualnog ciklusa sve do rešavanja neplodnosti. Upravo zbog toga je prava pomoć za buduće majke i sve one koje to već jesu. Imate utisak kao da je stvorena samo za žene.

Virak za dobro zdravlje žena 

Umirujući vrkuta čaj ima izvanredne sposobnosti lečenja i preventivnog delovanja. Izuzetno je cenjen u fitoterapiji i kao takav idealan izbor za žene. Biljka sadrži tanine, flavonoide, važna eterična ulja, minerale, fitosterole, salicilnu kiselinu, saponin i u značajnoj meri vitamin C. Zahvaljujući takvom sastavu ističe se blagotvoran uticaj na organizam.

Ističe se kako je virak idealan za tretiranje ženskih problema, od regulisanja menstruacije, hormonalnih poremećaja, ublažavanja uobičajenih simptoma menopauze sve do tretmana problema neplodnosti, kao pomoć za buduće majke. Zagovornici narodnih lekova preporučuju čaj od vrkute kod dijareje, krvavih stolica i mučnine. Pomaže kod problema sa varenjem. Salicilna kiselina ublažava bolove u stomaku i grčeve. Isto tako, može poboljšati apetit.

Prava je pomoć za zacelenje rana, gnojnih, zanemarenih ali i onih nastalih nakon vađenja zuba. Upotrebite vrkuta čaj za ispiranje usta, sprečiće krvarenje desni. Tokom dana, nakon nekoliko ispiranja rane brzo zarastaju.

 

 

 

Prilikom sakupljanja vodite računa da magične kapljice ostanu na listovima. Možete ih staviti na umorne oči. Delovaće umirujuće, smanjiće nadutost i crvenilo. Možete pripremiti čaj koji će poslužiti za ispiranje. Upravo zbog toga svaka žena treba da ima ovu biljku kao prvu pomoć. Karakteristično opora, osobine da efikasno deluje i leči.

Topli napici, poput biljnih čajeva, važan su deo sprečavanja prehlade. Smanjuju se simptomi kao što su bolovi u grlu, curenje nosa, uporan kašalj i kijanje. U narodnoj medicini koristi se čaj od vrkute kako bi olakšao navedena stanja.

Kako se pije

Jednostavna priprema i preporučene doze koje se razlikuju u zavisnosti od problema koji se tretira. Kada se leče grčevi, bolovi u mišićima ili anemija lekari preporučuju 2 šolje čaja tokom dana.

Sipajte u šolju kašičicu vrkute i prelijte sa 200 ml ključale vode. Neka odstoji 5 – 10 minuta i nakon toga procedite čaj. Pijte ga polako i u malim gutljajima, tri puta dnevno. Možete ga kombinovati sa drugim biljkama (kamilica, neven, žalfija, hajdučka trava).

 

 

 

Lek iz prirode za regulisanje menstruacije

Verovatno ste se pitale kako izazvati menstruaciju čajevima. Vekovima su žene koristile čaj od vrkute, pripremljen sa suvim lišćem, kako bi rešile menstrualne probleme. Od svih biljnih čajeva ovaj napitak ima najjaču aktivnost. Karakteriše ga preventivno dejstvo, posebno kada se uzima 10 – 15 dana pre ciklusa. Stimuliše i normalizuje menstruaciju, izuzetan je tonik koji jača reproduktivno zdravlje žene.

Pomoć za mršavljenje neprikosnovenog ugleda

Biljni čaj, bogat antioksidansima, tradicionalno se koristi za promovisanje gubitka težine. Vrkuta može biti od velike pomoći u borbi protiv gojaznosti. Listovi biljke koriste se kao prirodni tretman za regulisanje telesne težine.

 

 

 

Izuzetna je pomoć za mršavljenje, posebno u kombinaciji sa još tri lekovite biljke, koje imaju iste prednosti. Efikasnost biljne mešavine koja sadrži listove vrkute, kumin, nanu i listove maslinovog drveta pokazala je izuzetno dobre rezultate. Dokazano je da virak i listovi masline mogu ubrzati proces sagorevanja masti, dok nana i kumin produžavaju osećaj sitosti stimulišući digestivne enzime. Pripremite vrkuta čaj za mršavljenje i za relativno kratko vreme primetićete njegove pozitivne efekte.

 

 

 

 

Cvetovi i listovi gospinog plašta imaju izvanredne efekte kada su u pitanju miomi. Za sve oblike cista na jajnicima možete pripremiti mešavinu čaja od vrkute i hajdučke trave. Pomešajte njihove jednake delove dodavajući neven. Tri kašike dobijene mešavine prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji, pokriveno, oko pola sata. Nakon toga procedite napitak, dobićete izuzetan čaj za jajnike. Isto tako, svoju primenu nalazi kod upalnih stanja i vaginalnih infekcija.

Možete popiti i do tri šolje, ali samo na nekoliko dana, kada treba napraviti pauzu. Jednostavno pripremljen vrkuta čaj i miomi koji neće više zadavati glavobolje. Delujte preventivno koristeći lekove koje daruje sama priroda.

 

 

izvor:svetzacina.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner