Kontakt email: [email protected]        Facebook

Puno se priča o INDIGO deci, pa rekoh evo i sa vama ću podeliti jedan članak koji sam nasla na netu... možda u nekim delovima zvuči neobično, ali u nekim zaista mozda prepoznate svog hiperaktivca :)

Ova su deca posebno nadarena, ali se mogu pobuniti ako se s njima ophodimo kao s malom neukom decom ili ih želimo podučiti nečemu što već znaju. Teško se pokoravaju krutim pravilima i tradicionalnim ulogama. Često ruše pravila i sisteme.
Obično tu svoju dozu buntovništva zadržavaju i do odraslog doba, međutim često je reč o suptilnoj, mudroj vrsti suprotstavljanja kojom zapravo postaju izuzeti od očekivanih pravila. Za njih birokratija kao da ne postoji. Neki bi ih nazvali i izvrsnim manipulatorima. Odbijaju slediti zapovedi i uputstva osim ako im zaista dobro ne objasnite zašto bi nešto trebali napraviti. Ne možete im nabiti osećaj krivice-jednostavno morate imati snažne argumente. To su ona deca koja nam postavljaju bujice "nemogućih" pitanja (na koja mi i prečesto ne znamo odgovor! ).


Veoma su kreativna i mogu raditi više stvari odjednom, zapravo lako im nešto drugo odvuče pažnju i skloni su skakati sa jedne stvari / teme / aktivnosti na drugu. Imaju problema sa strpljenjem te teško čekaju red. Teško se nose sa rigidnošću i jednodimenzionalnošću našeg (i većine) obrazovnih sistema. Školu često smatraju nužnim zlom i jedva čekaju da je završe. Stoga nije retko da mnogi od njih naprasno prekidaju školovanje iako su veliki zaljubljenici u knjige i učenje kao takvo. Mnoga indigo "deca" ostaju sa par ispita do diplome i nikad ne završe fakultet/e koje su započeli. Mada su njihovi interesi intezivni i strastveni te potpuno uranjaju u područja koja ih zanimaju, na specifičan hologramski način. Istovremeno vide i celinu i deliće od kojih je sastavljena.


Mnogi indigovci su, mladi i oni stariji, strastveni zaljubljenici naučne fantastike, mitologije, priče o vilama i čarobnjacima, parapsihologije, igranja uloga; zapravo svega što inspiriše i podstiče njihovu maštu i predstavlja im intelektualni izazov. Skloni su povlačenju u intimni svet knjiga i mašte i zapravo preferiraju samoću ili uski krug bliskih osoba. Velike gužve ih pomalo plaše i odbijaju.

Indigo deca (i odrasli) su često frustrirana lošim načinima na koje se neke stvari rade jer znaju bolje načine. Karakteriše ih i ekstremna fizička i emotivna osetljivost. Izuzetno su osetljivi na intezivne mirise, buku, vrućinu, jarke boje i gužve. Znaju patiti zbog preterane izloženosti svim tim nadražajima savremenog sveta. Mogu biti skloni različitim alergijskim oboljenjima i problemima s disajnim sistemom. Nužna im je povremena samoća, tišina i mir. Potrebno im je vreme za njih same kako bi obnovili svoje (spiritualne) baterije. Senzibilni su za tuđe probleme i patnje i često su neobično svesni generalnih problema čovečanstva, poput ekološkog zagađenja, ratova i gladi. (Prema Lorri Johnson, na http://vvv.sunfell.com/ )


Neki imaju i potpuno suprotno ponašanje te su hladni i tvrdoglavi i uopšte ne pokazuju empatiju za druge. Znaju biti skloni snažnim neobuzdanim izlivima besa, te generalno imaju problema sa ljutnjom. (Prema Vendi Chapman, http://vvv.metagifted.org/ )

Ove se osobine obično vežu uz novije indigo generacije, koje se rađaju bez zaštitnih slojeva u auri te su još senzibilniji na bombe informacija kojima ih svet svakodnevno zasipa, a uz to nemaju adekvatnu podršku roditelja i okoline. Njihova im hladnoća i ljutnja postaju dragoceni obrambeni mehanizmi, ali ih i udaljavaju od njihove životne misije. No sva indigo deca imaju snažno razvijenu intuiciju. Naravno često nisu ni svesni da se radi o tome, ponekad im se to događa kroz snove ili vizije, ponekad kroz niz podudarnosti koje povremeno primećuju, a najčeće se radi o jednostavnim slutnjama koje se ostvare. Drugima se može činiti da su izuzetni srećkovići, jer im se mnoge želje ostvaruju, ali indigo deca znaju da smo mi sami stvaraoci svoje sreće i jednostavno se ravnaju po tom zakonu, usklađujući se sa ritmovima prirode i svojim Višim vođstvom.

Indigo deca (i odrasli) poseduju izuzetan detektor laži. Takva deca imaju duboke, mudre, "stare" oči kojima kao da gledaju ravno u vašu dušu i kojima je nemoguće slagati. Laži i manipulacije ih zbunjuju, rastužuju i razljucuju - posebno ako su zlonamerne.. Zato, često postaju gorljivi isterivači pravde i istine. Obično upravo indigo deca "stogodisnje" porodične drame i tajne iznose na svetlost dana.
Osećaju se povezani sa svim ljudima te katkada sa sobom nose strašan osećaj boli i univerzalne patnje. Događa se i da ova deca na sebe preuzimaju ulogu roditelja (roditeljima, braći i sestrama, ostaloj deci, svetu) još u najranijoj dobi te postaju "starmala" i čitav život na leđima nose tu nepotrebnu, preveliku odgovornost. Jako rano su sposobni apstraktno razmišljati te su natprosečno inteligentni i nadareni.


Drunvalo Melchizedek tvrdi (prema časopisu The Spirit of Ma `at - Vol. 1, iz avgusta 2000) da postoji i genetska promena kod ove dece, promena unutar DNA strukture. Međutim za to još uvek nema jasnih naučnih dokaza. Isti autor navodi i da je IQ čovečanstva naglo porastao sa dolaskom ove dece jer je među njima prosek koeficienta inteligencije 130.
Izgleda da takva deca često u ranoj dobi doživljavaju različite oblike zlostavljanja ili doživljavaju neku veliku traumu (smrt roditelja, napuštenost i odbačenost, bolest i sl.). Takvi problemi na njih mogu dvojako delovati. S jedne strane takva ih iskustva naprosto teraju da se okrenu sebi, unutra i da traže duhovno vođstvo i utehu, te ih čine senzibilnim i empatičnim. Zbog toga bi mogli zaključiti da je upravo takva okolina generator njihovog razvoja. Crno nije uvek crno.

S druge strane mogu popustiti pritisku i "zaboravivši" svoju misiju postati skloni zloupotrebi različitih droga i alkohola, delinkventnom ponašanju čak i suicidu. Mnogi autori koji se bave problemima zavisnosti često pišu kako su zavisnici zapravo izuzetno senzibilne i duhovnosti sklone osobe. Možda to objašnjava i zašto su gotovo jedine relativno uspešne metode lečenja zavisnika upravo one povezane s religioznim sistemima i duhovnošću?!

Nažalost često se događa da izuzetna senzibilnost i talenti indigo dece naiđu na nerazumevanje i ismevanje, njihove se vizije i mudrost često smatraju poremećajem, bolešću ili u najblažem slučaju rezultatom bujne mašte. Mnoga su od ove dece svrstana u kategoriju poremećaja u ponašanju, poremećaja deficita pažnje (ADD - Attention Deficit Disorder) ili nekog drugog oblika hiperaktivnosti jer se smatralo da imaju problema s pažnjom, disciplinom te se teško koncentrišu na nastavne sadržaje.Međutim, čini se da zapravo obrazovni sistem nije dorastao njihovim sposobnostima i da se ovakva deca jednostavno dosađuju zbog sporosti i preplitkog sadržaja informacija koje im se u većini škola nude. Ukoliko im date temu koja će ih zaista zainteresovati i biti im izazov, videćete naglu promenu njihove koncentracije i verovatno stvarnu demonstraciju njihovih izuzetnih intelektualnih sposobnosti i zadivljujuće kreativnosti.

Mogli bi reći da se indigo deca rađaju s izuzetnim potencijalima, ali o porodici i sredini u kojoj se nađu zavisi hoće li se te mogućnosti zaista (i kada) izraziti. Potrebna im je naša podrška i ljubav kako bi otkrili sebe.

e-max.it: your social media marketing partner