Kontakt email: [email protected]        Facebook

Sigurno ste čuli izreku „kakve su ti misli, takav ti je život”. Šta to, u stvari, znači? Možete li, zaista, svesno uticati na svoje misli? Da li je moguće da kada počnete da utičete na svoje misli, istovremeno utičete i na svoj život? 
Ako dan započnete uz brige ili strahove, a onda se na jednu brigu nadoveže sledeća… Ili ako vi, kad god vas neko pita: „Kako ste?”, uvek odgovarate sa: „Ne baš sjajno” ili „Znala sam i za bolje dane…” - u kakvom ćete raspoloženju dočekati veče? Možda u ovom trenutku niste svesni da imate izbora. Na vama je da ga prepoznate. Započnite dan odlukom da ćete kontrolisati svoje misli i svoje reči. Vi možete da istrenirate sopstveni um. Afirmacije su jedan od načina.

Afirmacije su pozitivni iskazi koji opisuju stanje koje želimo da postignemo. Njihovo ponavljanje ulepšava život, podiže samopouzdanje, unosi vedrinu u svaki vaš dan. Efikasne su, jednostavne i daju brze rezultate. Ne traže od vas ni posebnu koncentraciju, niti neko veliko iskustvo u tzv. „radu na sebi”. Kada ih vaša podsvest usvoji, takav način razmišljanja će se podrazumevati. Vaša vedrina, takođe.

Kako se primenjuju: Optimalno je da dan započnete sa desetak minuta svojih afirmacija kako biste sebe napunili energijom i vedrinom za predstojeći dan i kasnije, u toku dana (tokom umivanja, dok čekate autobus na putu za posao, dok spremate kuću, uveče pre spavanja), odnosno bilo kada i bilo gde, koliko god dugo vam prija. Uostalom, umesto da o nečemu brinete (kakve koristi od toga?), radije ponavljajte svoje afirmacije. Takođe, kada primetite da su vas obuzeli strahovi, nervoza, različite stresne situacije - setite se da baš tada prizovete „u pomoć” svoje afirmacije. Možete ih i ispisivati na papiru ili pevušiti, jer sve što ima ritam um lakše upija… Što ih više ponavljate, u sebi ili naglas, utoliko će se one brže utisnuti u vašu podsvest, tako da ne postoji rizik da ćete preterati. Vaš glavni cilj upravo i jeste da ubedite svoju podsvest da je istina ono što svojim afirmacijama ponavljate. Kada u tome uspete, izazivate promenu programa po kojima podsvest i funkcioniše. Tada, afirmacije počinju da se zaista odražavaju i na vašu svakodnevicu.

 

 

 

 

Način ponavljanja: Kako bi vaše afirmacije zaista imale željeni efekat, važno je da ih govorite sa punom pažnjom i mnogo emocija. Unesite u njih verovanje da su već istinite, radujte im se iz same dubine, unutrašnjosti svog bića… Naime, ako u njih ni vi sami ne verujete, nećete ubediti ni svoju podsvest. Tada će ponavljanje afirmacija biti obično samozavaravanje.

Ogledalo: Stavovi koji su nastali preko kontakta pogledom brže se „lepe” i postaju deo nas. Zato je rad sa afirmativnim rečenicama uz korišćenje ogledala toliko moćan. Ako izgovarate, pevate ili mislite svoje afirmacije gledajući sebe u ogledalu, i radite to sa uživanjem i entuzijazmom, brže će se utisnuti novi programi a nestati stari.

Koliko afirmacija: Biće potrebno izvesno vreme da vaša podsvest usvoji i prve tri rečenice koje ponavljate. Brzina usvajanja zavisi od vaše prijemčivosti za afirmacije, koliko su one dobro i konkretno odabrane, koliko ih uporno ponavljate. Nemojte istovremeno ponavljati više od pet afirmacija, a ako tek počinjete da ih koristite, opredelite se za manji broj rečenica (do tri).

Da li se sećate početka ovog teksta? Možete li da utičete na svoje misli a time i na život? Naravno, možete. Uostalom, ko će uticati ako ne vi, i kada, ako ne počnete sada? Konačno, ako nastavite da svoje dobro raspoloženje koje ste ponavljanjem afirmacija proizveli ujutro, održavate tokom celog dana, šta mislite - kako ćete se osećati uveče, pred spavanje? Biće to divan dan. A zatim, zamislite kako će vaš život izgledati ako princip stalnog održavanja dobrog raspoloženja primenite ne samo danas, već i sutra, i sledećeg dana i onog dalje... Biće to onakav život kakav sebi priželjkujete i kakav već odavno i zaslužujete. Više informacija možete dobiti na sajtu: www.skolazaroditelje.com

Izbor afirmativnih rečenica

 

 

 

 

Kada birate, odnosno stvarate svoje afirmacije, postoji nekoliko osnovnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate: 
❋ „Zdrave” reči. Podrazumeva se da reči koje koristite moraju biti pozitivne, ali istovremeno, moraju biti i „zdrave”. Nemojte koristiti reči kao što su bolest, tuga, nikada, usamljenost... Loš primer je: „Izlečila sam svoju glavobolju”, ili: „Nisam više usamljena”. Umesto toga, koristite „zdrave” reči. Dobar primer je: „Moja glava je sada potpuno zdrava” i: „Imam mnogo prijatelja”.

❋ Konkretno. Afirmacije obično opisuju neki segment vašeg života na kojem želite da radite (novac, zdravlje, odnosi sa partnerom ili nešto slično). Na primer: „Novac je moj prijatelj”, ili: „Ja sam savršeno zdrava”, „Privlačim samo zdrave odnose”. Smislite ih što konkretnije.

❋ Uopšteno. Takođe, afirmacije mogu biti i uopštene, osmišljene tako da obuhvataju više oblasti vašeg života. Njih koristite kada nemate neki akutni problem. Na primer: „Moj unutrašnji svet je u savršenom redu”, „Univerzum radi za mene”, „Sve se uvek dešava u najbolje vreme i na najbolji način”, itd.

❋ Tri P. Dobro izabrane afirmacije poštuju pravilo „3P”, što znači: P kao pozitivno - svaka reč u rečenici mora biti pozitivna, P kao prezent - afirmacija mora biti izgovorena u sadašnjem vremenu, kao da se obistinjava upravo ovog trenutka, i P kao prvo lice jednine - kao uslov da što pre poverujete u ono što izgovarate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelena Holcer

e-max.it: your social media marketing partner